Chilli sin carne przepis
Chilli sin carne, to meksykańskie danie, w którym zamiast mięsa dodajemy soczewicę.
Do przygotowania tego dania na 5 porcji potrzebne nam będą: 2/3 szklanki zielonej lub pomarańczowej soczewicy, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, przyprawy: po 2 łyżeczki papryki w proszku, kminu rzymskiego, oregano oraz 1/3 łyżeczki chili; 500 ml bulionu jarzynowego, 1/2 czerwonej papryki, 6 kawałków suszonych pomidorów, 1 mała puszka czarnej lub czerwonej fasoli, 1 mała puszka kukurydzy, 1 puszka obranych, krojonych pomidorów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego oraz dodatki: tarta mozzarella, awokado, jogurt, świeża kolendra oraz limonka. Przygotowanie należy zacząć od opłukania na sitku soczewicy.
Następnie na dość dużej patelni na oleju należy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy również do niej soczewicę i mieszamy przez około 1 – 2 minuty. Dodajemy również starty czosnek, a także przyprawy. Całość doprawiamy solą i pieprzem po czym znów przez chwilę podsmażamy. Wlewamy bulion i całość należy zagotować. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut. Okres czasu zależny jest od rodzaju soczewicy – mianowicie soczewicę pomarańczową gotujemy przez 15 minut, a zieloną przez 30 minut. Następnie dodajemy pokrojone w małą kosteczkę paprykę i suszone pomidory, a także odcedzoną i opłukaną wcześniej fasolę i kukurydzę. Mieszając co chwila całość należy gotować przez około 2 minuty. Dodajemy również zmiksowane pomidory z puszki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut. Sprawdzamy czy doprawienie jest idealne, a w razie potrzeby możemy jeszcze dodać odrobinę soli bądź pieprzu. Na sam koniec należy dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, gotować bez przykrycia przez około 1 – 2 minuty. Jeszcze gorące danie możemy posypać tartą mozzarellą. Chilli sin carne możemy podawać z awokado, limonką, jogurtem oraz świeżą kolendrą i limonką. Dobrze będzie smakowało również zawinięte w tortillę bądź podawane z dodatkiem bagietki.